8 Şubat 2008 Cuma

Kıldan, tüyden meseleler

Irsiyet, böbrek üstü bezlerinin bozukluğu ve daha birçok sebepten meydana gelen aşırı kıllanma, tıbbi yollarla tedavi edilebildiği gibi kozmetik yollarla da çözümlenebiliyor.

Cildimizi soğuk ve tahriş edici maddelere karşı koruyan kıllar, hemen hepimizin problemi. Üstelik pek çoğumuzun aşırı olmağı halde… Her kıl derinin altında “foliküly” adı verilen kökten büyüyor ve derinin üzerinde kalan kısmı alınsa da kökü durduğu sürece büyümeye devam ediyor. İnsanda yaklaşık 50 milyon kıl kökü bulunuyor ve bunların sayısı 40 yaşından sonra azalmaya başlıyor.

En önemlisi yüz!
Erişkinlerde, bir renksiz ve zayıf -ki birçok kadının yüzünde, göğüslerinde ve sırtında blunuyor-, bir de hem kadın, hem de erkeklerin koltuk altında ve genital (cinsel) bölgelerinde bulunan sert, uzun, koyu renkli kıllar olmak üzere iki çeşit kıl bulunuyor. Erkeklerin yüz ve vücutlarında bulunan kıllar da ikinci türdendir. Dirseklerin altı ve bacakların dizden aşağısındaki kılların sayısı, kişilerin hormonal durumundan bağımsızdır. Bu bölgelerdeki aşırı kıllanma hastalık olarak kabul edilmiyor. Aşırı kıllanma yüz göğüs, karın, sırt, kol ve bacakların üst kısmında uzun, kalın ve sert kılların çıkmasıdır. Bu durum kozmetik bir problemin yanında, aynı zamanda hormonal bir düzensizliği de gösteriyor.

Sebepleri
Aşırı kıllanma genellikle kandaki androjenlerin (erkeklik hormonları) artmasına bağlıdır. Androjenler erkeklerde daha yüksek düzeylerde olmak üzere hem erkek, hem de kadında bulunan hormonlardır. Androjenler ince, zayıf ve kısa olan kılların sert, uzun kıllara dönüşmesine neden olur. Androjen düzeylerinin yükselmesine ve bunun sonucu olarak da kıllanmaya neden olan durumlar:

Menopoz: Bu dönemde yumurtalıklardan östrojen sentezi azaldığı halde androjen sentezi devam eder. Buna bağlı olarak kıllanma görülebilir.

Genetik: Annesinde ya da büyükannesinde olan kişilerde görülmesi olasılığı fazladır.

İlaç yan etkileri: Erkek hormonları ve androjenik özellikler gösteren ilaçlar alan kişilerde aşırı kıllanma görülebilir.

Polkistik over hastalığı: Overlerde birçok kist oluşur ve erkek hormonu fazla üretilir. Hastalarda aşırı kıllanma, düzensiz yumurtlama, adet düzensizlikleri, kısırlık ve şişmanlık görülür.

Yumurtalık türleri: Nadir olarak androjen salgılayan hormonlar aşırı kıllanmaya neden olur.

Adrenal (böbrek üstü bezi) bozuklukları: Androjenler adrenam bezlerinde de üretilir. Adrenal hiperplazi (bezlerin büyümesi) durumunda fazla androjen üretilmesine ve aşırı kıllanmaya neden olur.

Aşırı kıllanma nasıl tedavi edilir?
Kozmetik tedavi: Tüy dökücü kimyasalların kullanımı, ağda, traş vs. gibi yöntemlerle geçici olarak bu kıllardan kurtulmak mümkün. İnce elektroliz iğneleri ile kıl köküne hafif elektrik akımı verilip, kıl kökü öldürülmesi olan epilasyon, en etkili yöntemlerden biri. Hormon tedavisi görecek kişilerin epilasyonu en az altı ay sonra yaptırılması uygun oluyor.

Tıbbi tedavi: Aşırı kıllanma tedavisinde en sık kullanılan ilaçlar doğum kontrol haplarıdır. Bu haplardaki östrojenler karaciğerde androjenlere bağlanarak onların etkisini azaltan proteinlerin üretilmesini sağlar. Diğer bir ilaç olan Spiranolakton androjenlerin ciltteki etkisini engeller. Böbrek üstü bezlerinin hastalıklarına bağlı aşırı kıllanmanın tedavisinde kortizon kullanılır. Son yıllarda GnRH anologları denilen bir grup ilaç ile yumurtalıklardan androjen salınımı engellenerek aşırı kıllanma tedavi edilebiliyor.

0 yorum: