8 Şubat 2008 Cuma

İdeal beslenme çantası nasıl olmalı

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Diyet Uzmanı Meryem Yılmaz, ilkokul beslenme çantalarına “abur cubur” yiyecekler değil, dengeli beslenmeyi sağlayacak gıdalar konulması gerektiğini söyledi. Yılmaz, okula giden çocukların evde yeterince beslenemeyeceklerini, bundan dolayı beslenme çantalarının önem taşıdığını belirterek, “Yeterli ve dengeli beslenemeyen çocuk, fiziksel ve zihinsel gelişimini sağlayamaz” dedi.

Beslenmeyi, “insanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli besinleri alması” şeklinde tanımlayan Yılmaz, şöyle devam etti:
“Besin öğelerinden biri veya birkaçı yetersiz alınırsa büyüme ve gelişme engellenir, sağlık bozulur. Bu olumsuzluk özellikle gelişme ve büyüme çağındaki çocukları etkiler. Öğleyin eve gidemeyen öğrenciler, besleyici değeri düşük yiyecekler tüketiyorlar. Zengin ara kahvaltılar ile diyetteki eksiklik tamamlanmalı.

Evden kahvaltı yapmadan çıkan çocuğun beslenme çantasına, mevsimine göre ekmeğe sürülmüş tahin - pekmez, reçel - yağ, süt, ekmek arası yumurta, peynir, patates ve salatalık konulabilir.”

Yılmaz, içecek olarak gazoz ve kolanın yerine süt, ayran veya evde sıkılmış meyve suyunun tercih edilmesi gerektiğini kaydetti.

0 yorum: