8 Şubat 2008 Cuma

Flüoridli diş macunu tehlikeli

Teknoloji ilerledikçe yapılan yeni buluşlar, birçok problem ve derdi de beraberinde getiriyor. Bunlardan birinin de diş macunlarının ihtiva ettiği flüorid olduğunu belirten uzmanlar, flüoridin tarihi gelişimini şöyle anlatıyorlar:

“Flüorid ilk olarak 1940′ta Amerika’da içme sularında kullanıldı ve günün şartlarında yapılan araştırmalarda, özellikle çocukların diş çürümelerini önlediği tespit edildi. Hatta flüoridli suların, zehirli katkılardan arındığı da ortaya çıktı. Ancak zamanla teknolojinin gelişmesiyle flüoridin kanser ve solunum mekanizmasında enzim önleyici görevi yaptığı gerçeği ortaya konuldu. Amerika Milli Kanser Enstitüsü flüoridlenmiş içme sularından her yıl 4 bin civarında kişinin öldüğünü ileri sürdü.

Zehirli doza dikkat!
2 - 7 yaş arası çocuklarında yapılan araştırmalar da fırçalar üzerine konulan macunun üçte birinin yutulduğunun gözlendiğini ifade eden uzmanlar, bu yüzden flüoridin çocuklarda tesirini, daha erken ve kalıcı gösterdiğini kaydediyorlar. Konunun sadece tıbbi mesele deyip geçiştirilemeyeceği ise, Türk Diş Hekimleri Birliği Derneği’nin dergisinde yer alan şu örnek ile konunun ehemmiyeti kendini gösteriyor:

“75 gramlık bir tüp diş macununun 7 mgr flüorid taşıdığı düşünülürse, tavsiye edilen yüzde 0.1 günlük doz çocuklarda yüzde 0.5′e yükselmekte. Bu da zehirli dozdur.” Flüoridin yararından çok zararının olduğuna dikkat çeken uzmanlar, diş macununa alternatif olarak misvak’ı gösteriyorlar. Misvak’ın faydaları kısaca şöyle sıralanıyor: “Tükürük salgısını artırır. Mikropları öldürür. Dişleri beyazlatır. Diş etlerini kuvvetlendirir. Kokusu ve tadı rahatsız edici değildir. Kullanımı kolaydır ve en önemlisi yutulursa midede hazmı kolaylaştırır…”

0 yorum: