7 Şubat 2008 Perşembe

CİNSEL İLİŞKİYE ALTERNATİF: KENDİ KENDİNİ TATMİN

Merak Edilenler

Kendi kendini tatmin (mastürbasyon), cinsellik içgüdüsünden kaynaklanan bir davranış olarak, ikili ilişkinin mümkün olmadığı durumlarda kadın ve erkek hemen her bireyin, ender veya sık uyguladığı bir eylemdir. Çoğu erkeğin merak ettiği gibi, “günlük yapılabilecek maksimum sayı” hakkında fikir vermek doğru değildir ve bilimsel olarak böyle bir bilgi de yoktur.

Mastürbasyon çok aşırı uygulandığında erke eklerde ve bazen de kadınlarda genital bölgenin cildinde tahriş oluşmasına neden olabilir.

Erkeklerde mastürbasyonda oluşan her boşalmayla birlikte bir sonraki menideki sperm sayısı azalır. Ancak bu kalıcı bir etki değildir, zira erkeklerde sperm hücreleri 60 ve hatta 70 yaşlarına kadar sürekli olarak üretilmeye devam eder. Yani mastürbasyon “kısırlığa” neden olmaz. Bu, kadınlar için de geçerlidir.

Sanıldığının aksine, mastürbasyon “güçsüz bırakan” bir olay da değildir, mastürbasyon sonrası “yorgunluk” ve “uykuya eğilim” orgazm esnasında beyinde artan morfin benzeri etki gösteren hormonların (bunlara endorfin adı verilir) “gevşetici”, sakinleştirici ve “keyif verici” özellikleri nedeniyledir.

Mastürbasyonda “aşırıya kaçıldığının” en önemli göstergelerinden biri, mastürbasyonu gerçek cinsel ilişkiye tercih etmek ve toplumdan, sosyal aktivitelerden uzaklaşmaktır. Mastürbasyon için harcanan efor ve süre yeni arkadaşlıklar edinmek için harcanmıyorsa, bu durumda mastürbasyon beraberinde sosyal ve psikolojik sorunlar getirebilir. Bazı durumlarda “aşırı mastürbasyon” aslında gizli kalmış bir sosyal fobinin de belirtisi olabilir. Böyle bir birey hayallerinde kurduğu ilişkileri gerçek hayatta kurmayı başaramaz ve bunun için çaba sarf etmenin yersiz olduğunu düşünerek, toplumdan uzaklaşmasını açıklamak için kendince haklı nedenler bulur.

0 yorum: