8 Şubat 2008 Cuma

BCG aşısı menenjiti de önlüyor

Yakın bir tarihe kadar fakir hastalığı olarak bilinen tüberkülozun (verem), bugün zengin kişilerde de görüldüğü bildirildi. Dr. Alper Pişkin, insanlık tarihi kadar eski olan veremden korunmak için doğumdan itibaren 20 yaşına kadar en az 5 kez BCG aşısının yaptırılması gerektiğini bildirdi. Sosyal bir hastalık olan veremin, balgamda bulunan mikropların, havayla karışmasıyla bulaştığını belirten Dr. Pişkin, birkaç saat havada canlı olarak yaşayabilenlerden 0.5 - 3 mikrometre büyüklüğünde olanların akciğere kadar ulaşabildiğini, daha büyük olanların ise nefes borusunda takılarak dışarı atıldığını söyledi.

Veremin, toz - toprak, hastanın havlusu, çatal - kaşık ve yemek kapları ile bulaşmadığına işaret eden Dr. Pişkin, “Hastalık basil çıkarıldığı sürece bulaşabilir. Erişkinler, tedavi görmemiş hastalar, bronş ve gırtlak veremi olanlar ile öksürenler hastalığı daha çok bulaştırırlar. Etkili tedavinin ikinci haftasından sonra bulaşma olmaz. Bunun yanında, havalandırmanın yetersiz olduğu yerler, güneş ışığının az olması da bulaştırmayı artırır” diye konuştu.

Verem teşhisi konmuş kişilerin ailesinin de araştırılması gerektiği görüşünü savunan Dr. Alper Pişkin, bu durumda verem hastalığının başka kişilere bulaşmasının önleneceğini söyledi.

Erken teşhis önemli
Birden fazla ilaçla tedavi edilebilen verem hastalığının da öteki hastalıklar gibi tedavisinde erken teşhisin çok önemli olduğu bildirildi. Tedavi süresinin 6 ile 9 ay arasında değişebildiğini belirten göğüs hastalıkları uzmanları, kesin sonuca ulaşabilmek için ise tedavinin çok düzenli olması gerektiğini söyledi. Türkiye’de verem teşhis ve tedavisinin ücretsiz olarak yapıldığını belirten yetkililer, verem şüphesi olanların en yakın dispansere başvurması gerektiğini bildirdiler.

BCG Aşısı
BCG aşısı ile bağışıklamanın koruyucu değerinin yüksek olduğunu belirten Dr. Alper Pişkin, şunları söyledi: “Veremden korunmak için, 20 yaşına kadar beşer yıllık aralarla 4 defa BCG aşısı yapılması gerekir. Çünkü BCG aşısı ile verdiğimiz hastalık yapıcı etkisi olmayan basiller, vücudu dışarıdan gelecek verem mikrobuna karşı korumaktadır. BCG aşısının başka bir etkisi de çocukluk çağının tehlikeli hastalıklarından olan menenjit ile miler veremin önlenmesi açısından büyük değer taşır.”

Erken teşhis ve düzenli tedavi görülmesi durumunda, verem hastalığından kaynaklanan ölüm olaylarına rastlanmadığına işaret eden yetkililer, yakın bir geçmişe kadar fakir hastalığı olarak bilinen vereme bugün, varlıklı kişilerde daha çok rastlandığını söylediler.

Yetkililer, özellikle 20 günden daha uzun süre inatçı öksürük şikâyeti olanların verem yönünden en yakın sağlık kuruluşuna, varsa verem savaş dispanserine başvurmaları gerektiğini söylediler.

Yakın bir tarihe kadar fakir hastalığı olarak bilinen tüberkülozun (verem), bugün zengin kişilerde de görüldüğü bildirildi. Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Alper Pişkin, 20 yaşına kadar 5′er yıllık aralarla yapılan BCG aşısının veremle birlikte menenjiti de önlediğini söyledi.

0 yorum: