8 Şubat 2008 Cuma

AIDS’i önleme yollarından biri de sünnet olmak

Çocukların doğduktan sonra en geç 2 yaşına kadar sünnet edilmesi ve sünnetin serin aylarda yapılması gerektiğini belirten Sünnetçi İsmet Dural, “Sünneti bugün Hıristiyanlar dahi tıbben temizlik açısından kabul etmişlerdir. Tıp adamları, AIDS hastalığını önleme çarelerinin yollarından birini de sünnet olarak görüyorlar” dedi.

Sünnette ideal yaş 0 ile 2 yaş arası
Muğla’da 25 yıldan beri sünnetçilik yapan İsmet Dural, sünnet etme yaşının aslında 0 ila 2 yaş arası olduğunu, ancak ailelerin günümüzde ileri yaşta sünnet ettirdiklerine işaret ederek, “Sünnet ettirmenin en ideal zamanı çocuğun bebeklik zamanıdır. Çocuk sünnet ettirilirken ya kendisini bilmeyecek ya da her şeyin farkında olacaktır. Aileler, çocuk doğduktan sonra çocuğunu iyi bir muayeneden geçirip en kısa zamanda sünnet ettirmelidirler. Çünkü, çocuk sıfır yaşında sünnet olduğu zaman yara çok çabuk iyileşir ve çabuk kaynama olur, Yani çocuğun acıyı bilmediği yaşlar olan 3 - 5 ay, 1 ve 2 yaşları sünnet için ideal bir zamandır. Çocuk bu yaşta ne acıyı ne de sünnetin korkusunu bilir. Ancak, 2 yaşından sonra çocuk, iğneden, sünnetçiden, kandan korkmaya başlar. Eğer çocuk bu yaşlarda sünnet ettirilmemişse 6 ila 12 yaşları arasında sünnet ettirilmelidir. Çocuk bu yaşlarda artık işi yavaş yavaş kavramaya başlar ve korkuyu unutur. Örneğin bu yaşlarda yapılan sünnetlerde 100 çocuktan en fazla 2 tanesi ağlar veya korkar” dedi.

Sünnetin öneminin günümüzde daha iyi kavrandığını anlatan İsmet Dural, ülkemize gelen turistlerin bile sırf temizlik açısından sünnet olduklarını ifade etti. Kendilerinin bugün cerrahi sünnet yaptığını, tıbbi anlamda ise ameliyatlı sünnet tabir edilen kesme, damarları bağlama ve dikiş atma şeklinde sünnet ettiklerini belirten Dural, sünnet olan çocukların en geç 3 gün sonra normal hareketlerini yapmaya başladığını kaydetti.

Sünnet yapılmadan önce ailelere çocuklarını muayene ettirmelerini isteyen Dural, “Bazen çocuklarda hipos pedias, bitik ve uç darlığı hastalıklarına rastlanabiliyor. Sünnet mutlaka yetkili kişilere yaptırılmalı. Bu konudaki denetim için il sağlık müdürlüklerine de büyük görev düşüyor” diye konuştu.

0 yorum: