5 Şubat 2008 Salı

64 yaşında anne oldu

İstanbul’daki Alman Hastanesi’nde bir erkek çocuk dünyaya getiren Memnune Tiryaki, Türkiye’de bu güne kadar en geç yaşta doğum yapan anne oldu. Tirkaki, kendisi gibi tüp bebek yöntemiyle doğum yapıp bu konuda dünya rekoru kıran Rumen Adriana İliescu’dan sadece iki yaş genç.

YAKLAŞIK 35 yıldır çocuk sahibi olmaya çalışan ev kadını Memnune Tiryaki, bu hayalini 64 yaşında gerçekleştirdi. Eşi Ömer Tiryaki (62), çocuk sahibi olmak için yıllardır uğraş verdiklerini belirterek, "İlk testlerde hamile olduğunu öğrendiğimizde önce inanmadık. Yakınlarımız da hamilelik değil, dış gebeliktir dedi ama hiç vazgeçmedik" dedi. İki kilo 735 gram ağırlığında, 48 santimetre boyunda sağlıklı bir erkek çocuğu doğuran Tiryaki, dünyadada da en geç yaşta anne olan kadınlar arasına girdi.
ÖLÜMÜ BİLE GÖZE ALIRIM

Tiryaki çifti iki yıl önce KKTC’nin Magosa kentindeki Ortadoğu ve Balkanlar Tüp Bebek Merkezi’den Dr. Halil İbrahim Tekin’e başvurdu. Daha önce 50 yaş üstündeki 200 anneyi çocuk sahibi yapan Dr. Tekin, annenin ileri yaşından ötürü önce çekindi. Memnune Tiryaki’nin, "35 yıldır canımızı, malımızı mülkümüzü bu uğurda yedik. Bebeğimiz olmadı. Ölümü bile göze alıyorum. Yeter ki bebeğim olsun" demesi üzerine ilk koşul olarak hastasının en az 15-20 kilo vermesini istedi. Dört ayda 20 kilo veren Tiryaki sağlık kontrolünden geçirildi, herhangi bir sorununun olmadığı anlaşılınca tedavi programına alındı. Donörden alınan yumurta, babadan alınan spermle döllendirildi. 3 embriyon annenin rahmine yerleştirildi. Annede ortaya çıkan gebelik diyabeti insülinle kontrol altına alındı. Doktorların tüm önerilerini yerine getiren Tiryaki, önceki gün Alman Hastanesi’nde sezaryenle ilk bebeğini dünyaya getirdi.

Eşinin daha önce dört-beş kez düşük yaptığını anlatan Ömer Tiryaki, heyecanını gizlemiyor. "Çocuğumuz olmuyor diye eşimden boşanmayı hiç düşünmedim. Tedaviye birlikte devam ettik. İleri yaştaki kadınların da anne olabileceğini öğrenince bir kez daha umutlandık. Biz inandık. Etrafımızdakiler inanmadı. Sonunda bebeğimiz de doğdu. Emekliyim, bebeğimizi eşimle birlikte büyüteceğiz" diyor.

Tüp bebek işleminin yapıldığı KKTC’de Meclis, donör yumurtasıyla anne olma yaşını 45 ile sınırladı. Tiryaki’nin gebeliği bu yasaktan hemen önce gerçekleşti. 45 yaşın üzerinde anne olmayı isteyen kadınlar bu nedenle artık KKTC yerine Bakü’yü tercih etmeye başladı.

HER KADININ ANNE OLMA HAKKI VAR

64 yaşında anne olarak, Türkiye’nin en geç doğum yapan kadını olan Memnune Tiryaki’nin KKTC’deki doktoru Halil İbrahim Tekin DHA’ya konuştu. Mağusa Yaşam Hastanesi, Ortadoğu ve Balkanlar Tüp Bebek Merkezi Direktörü, Jinekolog Operatör Doktor Halil İbrahim Tekin, çiftin bebeği çok istediğine inandığı için operasyonu gerçekleştirdiğini söyledi. Her kadının anne olma hakkı olduğunu ifade eden Tekin, uygun zamanda doğum yapmanın, anne ve bebeğe avantaj sağladığının da tartışılmaz bir gerçek olduğunun altını çizdi.

Tekin, Ömer-Memnune Tiryaki çifti ile tanışmasını ve doğuma giden yolu şöyle özetledi: "Bunlar yaklaşık 2 yıl önce bize müracaat ettiler. 40 yıldır çocuk hasretiyle yanıp tutuştuklarını söylediler. Çeşitli yerlere müracaat emişler. Maalesef sağlıklı biçimde doğum yapamamışlar. Zannediyorum doğum birkaç kez düşükle sonuçlanmış. Daha önce basında çıkan bazı haberlerden yola çıkarak ümitlenmişler ve bize müracaat ettiler. Hanımefendinin 20 kilo kadar fazlası vardı. Tansiyon ve şekerle ilgili bazı sorunları vardı. Bunlarla ilgili bazı çalışmalar yaptık. Kilosunu verdi hanımefendi. Çok gayretliydi. Çok ısrar ettiler. Esasında bu yaşta müracaat eden herkese biz bu işlemi yapmıyoruz. Fakat bütün bu zorlu sınavlardan başarıyla geçtiler. Çok istediklerini gördüm. Ben de inandığım için böyle bir işlemi yaptım. Sonuçta 40 yıl sonra hasretle bekledikleri bebeklerine kavuştular. Çok sevinçliyim."

Annenin 64 yaşında olması nedeniyle doğumun ayrı bir özellik taşıdığını belirten Tekin, "Ancak 60 yaşında, 59 yaşında ve 50’nin üzerinde yüzlerce hastamız oldu. Gebe kaldılar. Sağlıklıca doğurdular. Bizim aradığımız bazı kriterler var. Öncellikle genel sağlık durumlarının iyi olup olmadığına bakıyoruz. Eğer tedaviyle düzelebilecek bir şey varsa, tedavi ettiriyoruz. Ondan sonra uygulamaya alıyoruz. Tabi çok sevindirici bir haber benim açımdan. Hastanın yaşından ziyade 40 yıldır çocuk hasreti çeken bir çiftin, sağlıklı bir şekilde çocuklarına kavuşmuş olması beni sevindirdi" dedi.

Tekin, "Özellikle şunun altını çizmek istiyorum, sağlık durumu ne olursa olsun, sosyal durumu ne olursa olsun her kadının anne olma hakkı vardır" diye konuştu.

Rekor Romanyalı akademisyende

16 Ocak 2005’te Budapeşte’de bir kız çocuğu dünyaya getiren 66 yaşındaki Rumen akademisyen ve çocuk öyküleri yazarı Adriana İliescu dünyanın en yaşlı annesi. İliescu’dan önce bir İtalyan kadın 62 yaşında anne olarak rekor kırmıştı. Tiryaki’den önce Türkiye’nin en ileri yaşta bebek doğuran kadın ünvanı 59 yaşında doğum yapan kimya mühendisi Münevver Yavuz’daydı.

0 yorum: